T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
UŞAK / BANAZ - Şehit Tuncay Durmuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

12-06-2020ALAN HAKKINDA

Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanı; iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma, mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği alandır. Ahşap işlevsel değerleri ile mekânların (estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların)kullanışlı, sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan, sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Söz konusu ürünler ortaya çıkarılırken ahşap ve ahşap ürünlerinin yanı sıra boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır. Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

BU ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı: Mobilya ve iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi: İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Mobilya Süsleme Sanatları: Mobilya süsleme sanatları meslek elemanının sahip olduğu; mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya süsleme sanatları mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Mobilya İskeleti ve Döşemesi: Mobilya iskeleti ve döşemesi meslek elemanının sahip olduğu, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya iskeleti ve döşemesi mesleğinin gerektirdiği mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Ahşap Doğrama Teknolojisi: Ahşap doğrama teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında ahşap doğrama teknolojisi mesleğinin gerektirdiği ahşap doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

ÜNİVERSİTEDE TERCİH EDİLEBİLECEK ALANLAR

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretim Programları Öğretim Süresi (Yıl)
Önlisans           Endüstri Ürünleri Tasarımı  2
   Eser Koruma  2
   Görsel İletişim  2
   İç Mekan Tasarımı  2
   Mimari Dekoratif Sanatlar  2
   Mimari Restorasyon  2
   Mobilya ve Dekorasyon  2
   Ormancılık ve Orman Ürünleri 2
   Oto Boya ve Karoseri 2
 Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretim Programları   Öğretim Süresi (Yıl)
Lisans                Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği  4
   Mobilya Üretimi ve İç Mekan Tasarımı  4
   Restorasyon ve Konservasyon  4

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.06.2020 - Güncelleme: 13.06.2020 00:11 - Görüntülenme: 512
  Beğen | 5  kişi beğendi